Fjällvandra sommar och höst

Några dagars vandring i ett fritt storslaget fjällandskap tillhör mångas semesterfavorit och den som en gång börjat kommer gärna tillbaka sommar efter sommar. Storslagenheten och att få finnas lite vid sidan om lockar. Några dagar på fjället gör att du varvar ner och mår bra.

Trots orördheten och prägel av vildmark är svensk fjällvärld på många håll väldukad för att ta emot besökare, och upplevelser finns för alla smaker. Det måste inte alls handla om att gå långt och bära tung ryggsäck, det finns massor att uppleva på fjället utan att det måste vara en stor fysisk prestation. Hotell, stugbyar och fjällstationer har ofta ett stort aktivitetsprogram där det finns möjligheter att tillsammans med guide besöka de finaste utflyktsmålen. Men naturligtvis finns det också möjlighet att göra utflykter på egen hand, helst i sällskap med någon.

Gott om vandringsleder i fjällen

I de flesta fjällområden finns det gott om markerade vandringsleder och de allra flesta fjällvandrare följer dem. Många gör dagsturer och kommer tillbaka till startpunkten. Sådana turer kräver ingen avancerad utrustning, en liten ryggsäck med matsäck, lite varma rastplagg, regnkläder och något att sitta på brukar räcka bra. Karta har man alltid glädje av, kompass har många med men den används sällan, man följer de markerade lederna och håller i bästa fall ett öga på kartan. Är det torrt i markerna duger bra träningsskor, ett par vandringskängor är dock bättre och fungerar i alla väder. Det finns de som föredrar bra gummistövlar. De mest kända vandringslederna är Kungsleden, Padjelantaleden och Jämtlandstriangeln men många fler finns.

Den som vill längre ut på fjället väljer flerdagarstur och bor i övernattningsstugor och på fjällstationer utmed vandringslederna. De ligger ofta på ett avstånd av 15-20 km och bor gör man obokat. (På fjällstation kan man förboka men är välkommen obokad). Inte heller här behövs någon avancerad utrustning men utöver det dagsturen kräver måste du ha lite ombyteskläder, reselakan och hygienartiklar. Matförsäljning för egen tillagning i självhushållsköken finns på de flesta ställen men inte alla. Ryggsäcken brukar väga 10 – 15 kg och då har man i regel fått med sig det mesta man  behöver. 

I takt med att fjälltälten blivit allt bättre väljer också många att tälta. Det ger ytterligare en frihetsdimension, man kan gå vid sidan av vandringslederna och besöka områden som helt saknar övernattningsställen. Även tältare går dock ofta utmed lederna och tältar i anslutning till stugor och stationer. En tälttur kräver ytterligare utrustning som sovsäck, liggunderlag, fältkök och proviant. Och naturligtvis blir ryggsäcken då lite tyngre. Tältturer vid sidan av lederna kräver också mer fjällerfarenhet.

Är man förberedd för regn och kyla är riskerna få för den som sommartid går utmed markerad led. Att passera vattendrag som stiger vid ihållande regn är i första hand en risk för den som går vid sidan av lederna där inga broar finns. Se våra vadtips! Skulle det komma snö stannar den sällan länge.

Den som skall ge sig ut på glaciär rekommenderar vi att göra det med en bergsguide. Det gäller även korta turer i kanten av en glaciär.

Fjällterrängen kan vara krävande. Ojämnt underlag, brant både uppför och nerför och att bära ryggsäck tär på krafterna. Beräkna dagsetapperna med god marginal. I fjällterräng går man ungefär 3 km på en timme med packning. I besvärlig terräng får du räkna med kortare sträcka.

När är bästa tiden för vandring?

Sommarsäsongen på fjället kan räknas från midsommartid till några veckor in i september. Den som vill njuta av blomsterprakt kommer tidigt och den som är myggkänslig väntar en bit in på säsongen. När höstfärgerna sätter fjället i prakt kan variera från år till år.

Känslan av frihet är stor när man går på fjället, i bra väder ser man vida omkring, luften är ren och man dricker vatten direkt ur bäckarna. I en del fjällområden kan du numera ringa med mobilen men den går ju dock att stänga av och bara användas vid behov. Men som sagt den fungerar den inte överallt.

Den som lyssnar på väderrapporten och anpassar sin tur efter erfarenhet och ork, packar lagom i ryggsäcken och går utmed markerad led, även om erfarenheten är begränsad har inget att oroa sig för! Se fjällturen som en stor möjlighet till en positiv friluftsupplevelse!

När är det som bäst i fjällen?

Naturvård & allemansrätt i fjällen