Jakt i fjällen

Att jaga i fjällen kräver en helt annan förberedelse än vad motsvarande jakt i skogslandet gör. I fjällen är avstånden stora och vädret kan tidvis vara tufft med hårda vindar, regn och snö, även i slutet av augusti. Eftersom jakt oftast sker i områden där inga markerade leder eller vägar finns, ställs högre krav på din erfarenhet än normalt vid fjällbesök.

Om småviltsjakten

Den jakt som lockar överlägset flest besökare att komma till fjällen är småviltsjakten. Den 25 augusti varje år börjar jakten och en normal premiärdag kommer över 3000 jägare för att under några dagar bedriva jakt på dal och fjällripa. Jakten pågår normalt fram till den sista februari i södra fjällen och fram till den 15 mars i norr.

I huvudsak är det Länsstyrelsen som upplåter jakten och mer information om detta hittar du på den gemensamma hemsidan  för småviltsjakt inom statens marker i fjällområdet. Tänk särskilt på att du bedriver jakt inom ett område där renskötsel bedrivs och att din jakt kan innebära en avsevärd störning, om du inte gör rätt.
Några fjällsäkra tips för jägaren

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för enkel anpassning till väder och vind. Ta med minst ett ombyte och glöm inte första förband. Proviant för någon extra dag kan behövas, om ni tvingas ta skydd mot vädret och stanna längre än planerat. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns checklistor över lämplig utrustning för olika aktiviteter och olika typer av fjällmiljöer. 

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA DIN FJÄLLJAKT EFTER VÄDRET

Vädret kan slå om hastigt i fjällen – klart väder och blå himmel kan snabbt övergå till hårda vindar, nederbörd och dålig sikt. Är man bara väl förberedd ska man inte behöva överraskas av vädret. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. HA RESPEKT FÖR OKÄNDA JAKTMARKER

Ge er aldrig ut i okänd fjällterräng i tät dimma eller hårt väder. Undvik lavinfarlig terräng och tänk er för innan ni vadar över strida vattendrag där vattnet når över knähöjd. Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner som kan vara till stor hjälp om man hamnar i en nödsituation. Längs vissa leder finns även övernattningsstugor.

5. TA MED KARTA OCH KOMPASS

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder och är extra värdefull vid dålig sikt. Användning av kompass kräver dock kunskaper – instruktioner finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR

Jägare och andra som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.