Toppturer i fjällen

Allt fler väljer att åka på s.k. topptur i de svenska fjällen. Ett annat ord för samma aktivitet är det franska ”Randoneé”. Att åka på topptur med skidor innebär oftast att du använder en utrustning där du kan lösgöra hälen på din väg uppför och att du använder s.k. stighudar för att få ett bra fäste på din väg uppför.

Att gå på topptur är en fantastisk aktivitet där ofta terrängen ofta är storslagen med höga och branta fjäll där du själv väljer både din väg upp och var du åker ner. Förhoppningsvis så hittar du bra offpist med kall lössnö men var beredd på alla typer av fören när du är ute på topptur.

Naturligtvis så är fjällen och sluttningarna aldrig preparerade när du går på topptur (om du inte väljer att gå på tur i närheten av en utförsåkningsanläggning.Detta innebär att du själv måste ha koll på lavinfara med allt som hör till avseende att färdas i aktuell terräng.   

Åk aldrig på topptur utan att vara utrustad med s.k. tranciever, lavinsond och snöspade samt att du utbildar dig i hur du använder din utrustning och att även dina turkompisar har rätt utrustning och att ni alla har tränat på den tillsammans. 

Naturligtvis så kan du även välja att gå med behörig guide och bör  normalt all den säkerhetsutrustning som du behöver ingå.  Bra områden att börja är bla. Storulvån i Jämtland, Norra Storfjället i Hemavan(Södra lappland) och Kebnekajse i norra Lappland. 

När du känner dig mogen för större fjäll så finns det oändliga möjligheter i bl.a. Sarek i norra Lappland, efter hela Norska västkusten och naturligtvis i Alperna.

Lycka till på din topptur!