Allt fler ovana vandrare i fjällen – så undviker man olyckor

2012-07-19

En sportfiskare hittades välbehållen efter att varit vilse i Jämtlandsfjällen i nära två veckor, och i Dalarna undsatte fjällräddningen en tysk turist som skadat sig i svårtillgänglig terräng. Detta har media rapporterat om bara den senaste veckan, och erfarenheten talar för att fler tillbud och skador väntar under fjällvandrarnas favoritmånader juli och augusti. Men med kloka förberedelser och rätt utrustning kan många olyckor undvikas.

‒ Det är glädjande att allt fler hittar till fjällen, samtidigt som det innebär att många vandrare saknar erfarenhet av hur man förbereder och utrustar sig. Numera sker det fler fjällolyckor sommartid än på vintern, men med rätt kunskaper kan merparten av dem undvikas, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket..

Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram den nya foldern ”6 tips för en trygg fjällvandring”, som finns att ladda ner på webben och att hämta bland annat på fjällstationer och turistbyråer. Med rätt förberedelser blir fjällvandringen både säkrare och mer njutbar. Här följer de sex tipsen i förkortad form:

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING
Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt. Packa inte ryggsäcken för tung, på Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns praktiska checklistor.

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST
Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA FJÄLLTUREN EFTER VÄDRET
Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. FÖLJ MARKERADE LEDER
Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. TA MED EN AKTUELL KARTA OCH KOMPASS
Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder, vilket förutsätter kunskaper och fjällvana. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR
Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med värdefulla kunskaper.

Läs tipsen och mycket annat på Fjällsäkerhetsrådets webbplats, www.fjallsakerhetsradet.se