Diplomerade skoteruthyrare ska öka säkerheten i Norrbottensfjällen

2013-12-16


Utbildning av snöskoteruthyrare och snöskotersafariarrangörer ska öka säkerheten i fjäll- och skidområden. Diplomerade uthyrare kommer bland annat erbjuda alkotester och ge tydliga säkerhetsinstruktioner. I dag genomförs  vintersäsongens första utbildningen på hotell Hornavan i Arjeplog.

– Genom att alltid erbjuda bra utrustning och ge anpassade instruktioner kan uthyrarna bidra till ett större säkerhetsmedvetande och därmed färre olyckor, säger Tord Westerlund, utbildningsansvarig för ArjeplogsFjällsäkerhetskommitte.

Sedan år 2005 har nära 800 skadats och drygt 80 personer omkommit i olika typer av skoterolyckor i Sverige. Det är ett av skälen till att Fjällsäkerhetsrådet i samverkan med Nationella Snöskoterrådet har tagit fram den nya utbildningen. Uthyrarna möter många kunder som i sin tur blir viktiga vidareförmedlare av säkerhetskunskap. Representanter från polis, fjällräddning, naturvårdsverket, konsumentverket, länsstyrelsen samt lokala fjällsäkerhetskommittéer deltar i utbildningarna.

Diplomerade snöskoteruthyrare ska känna till vilka lagar och regler som gäller för snöskoteråkning och kunna förmedla detta till kunden. De ska ge tydlig säkerhetsinformation anpassad efter varje förares kunskapsnivå och vid behov tillhandahålla bland annat kartor, hjälm och varma kläder. Varje uthyrare ska också ha utrustning för alkotest – om testet är frivilligt eller obligatoriskt avgör de enskilda uthyrarna.

– Utbildning och diplomering av snöskoteruthyrare och safariarrangörer har efterfrågats både av branschen själv och av turistorganisationer. Genom att delta i utbildningen får man en bättre kunskapsgrund att stå på och kan själv mer aktivt bidra till en förbättrad fjällsäkerhet och ökad trygghet för de människor som hyr snöskoter eller åker med på snöskotersafari, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vi Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

För mer information, ta kontakt med:

Tord Westerlund, Arjeplogs Fjällsäkerhetskommitte.
E-post totte.westerlund@arjeplog.com tfn 070-5510152

Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket
E-post: per-olov.wikberg@naturvardsverket.se
Telefon: 010-698 10 53
Mobil: 076-115 16 79