Fjällsäkra tips till sportlovsfirare på väg till fjällen

2011-02-16

De närmaste veckorna inleds sportloven. Allt fler besöker fjällen för att åka alpint eller gå på tur med längdskidor. Några väljer att ta sig fram med snöskoter. Fjällsäkerhetsrådet tipsar här om några viktiga saker att tänka på för fjällens vinterbesökare.

– Vi har fått ännu en vinter med mycket snö och av erfarenhet vet vi många familjer planerar att åka till fjällen. Den som är bra förberedd och rätt utrustad får en fjällvistelse som är både säkrare och roligare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

Enligt forskningsprogrammet ”Friluftsliv i förändring”, som leds av turismforskningsinstitutet ETOUR vid Mittuniversitetet, ägnar sig en fjärdedel av alla vuxna svenskar sig åt längdskidåkning i någon omfattning och en av tio ger sig ut på snöskoter någon gång per år eller oftare. Människor som arbetar i och kring fjällmiljön vittnar om att allt fler av dem besöker fjällen, det gäller inte minst under sportlovet.

Fjällsäkerhetsrådet förebygger olyckor bland annat genom att informera om hur man bör förbereda och utrusta sig inför en vistelse i fjällen. På rådets webbplats finns omfattande säkerhetsinformation. Här följer några enkla grundtips.

1. Bra utrustning behövs, men den behöver inte vara dyr. Bekväma kläder i flera skikt och flera ombyten till barnen. Bra solglasögon som inte släpper in för mycket sidoljus. Fjällkarta och kompass är bra att ha även om man följer markerade leder. På Fjällsäkerhetsrådets webb finns checklistor.

2. Planera turen så att alla orkar med och kan njuta av den. Håll er till markerade leder, där finns ofta vindskydd och övernattningsstugor. Ta del av lokal information och kontakta erfarna människor som ofta vistas i det fjällområde ni besöker. Ställ frågor om de bästa vägvalen.

3. Lämna information om era planer till någon som kan kalla på hjälp ifall ni inte skulle komma tillbaka.

4. Kolla upp hur vädret väntas bli, det kan slå om hastigt i fjällen. Lokala väderprognoser rapporteras på radion, webben och via Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefonsvarstjänst på 0771-231 123.

5. Ta del av nya lavinprognoser som testas i delar av fjällen. Till att börja med kan besökare av Åreskutan och Snasahögarna, Hemavan med Norra Storfjället samt fjällen väster om Abisko mot Riksgränsen väga in förväntad lavinrisk när de planerar sina turer. Prognoserna publiceras varje torsdag, bland annat på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.