Lavinprognoser inför påskhelgen

2012-04-05

Inför påskhelgen presenterar Fjällsäkerhetsrådet en omfattande lavinprognos för den svenska fjällkedjan. Normalt är påskhelgen i fjällen den tid på vårvintern när besökstrycket är som allra störst i fjällen och många väljer just påskhelgen för mer avancerade turer på våra högsta fjällmassiv.  Med bra snöförhållanden ger påsken en god möjlighet att njuta av härlig offpistskidåkning och i allt större grad även snöskoteråkning.  Efter den senaste tidens vårvärme är nu snö och väderläget ett helt annat med ett rejält tillskott av nysnö och minusgrader. Förhållandena´ för att få en härlig påsk i fjällen är således mycket goda.

 Med hjälp av lavinprognoserna kan alla som rör sig i fjällterräng väga in aktuell och kommande lavinfara redan när de planerar sina turer inför påskhelgen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

Lavinprognosen för påskhelgen ser ut som följer:

Lavinfaran under långfredagen och påskaftonen förväntas vara betydande i stora delar av fjällkedjan, framförallt gäller det kalfjällsterräng från västra Jämtlandsfjällen och norrut. Från och med påskdagen förväntas lavinfaran minska till måttlig.  Under långfredagen och påskafton väntas snöbyar och frisk västvind allmänt i de västra fjällen. Var uppmärksam på läsidor av fjället och då framförallt öst och sydostsluttningar.

I Dalafjällen och i östra delarna av Härjedals- och södra Jämtlandsfjällen förväntas lavinfaran under hela påskhelgen att vara liten.  

Det är viktigt att poängtera att det alltid kan finnas enskilda områden som bör undvikas, även om områdets generella lavinfara bedöms vara liten. Den som rör sig i potentiell lavinterräng i fjällen bör anpassa sina vägval efter erfarenhet och kunskap. Man ansvarar alltid själv för sina egna beslut, säger Per-Olov Wikberg.

De senaste tio åren har minst 25 svenska medborgare omkommit i lavinrelaterade olyckor, varav merparten har skett utomlands. Lavinprognoserna kommer att publiceras fram till 3 maj.

På webbplatsen www.lavinprognoser.se  kan du som vill veta mer om lavinsäkerhet ta del av aktuella prognoser för sammanlagt 21 områden i fjällen.  På webbplatsen finns också värdefulla råd även i övrigt kring hur man rör sig säkert i vinterfjällen.

Information om den internationella lavinskalan, se 
www.fjallsakerhetsradet.se/Lavinriskskala/