Livsfarligt med barn framför snöskoterns förare

2011-04-13

I landet finns totalt drygt 140 000 snöskotrar som är registrerade och i trafik. Många av dem hör till de familjer som inom kort söker sig till snön och fjällen inför stundande påskhelg. Vad de och alla andra snöskoterförare bör veta är att platsen framför föraren är livsfarlig. Barn som är för små för att sitta bakom föraren bör antingen åka i skoterpulka med annan vuxen, eller inte åka alls.

Vid årsskiftet  fanns det drygt 140 000 snöskotrar i trafik. Det är lätt att förstå varför många av dem inom kort åker till fjällen – att följa snöskoterlederna en gnistrande vårvinterdag ger en enastående frihetskänsla. Men moderna snöskotrar är kraftfulla maskiner som måste användas med förstånd.

Alltför ofta förekommer det att små barn sitter framför skoterns förare, vilket är direkt livsfarligt. En krock i 50 kilometer i timmen innebär att en vuxen förare pressas framåt med en kraft motsvarande tusentals kilo. Ett barn som sitter framför föraren försämrar manövrerbarheten och kan dessutom komma åt styre och gasreglage, vilket sammantaget ökar olycksrisken.

Ser man till alla typer av skoterolyckor i Sverige har 74 personer omkommit och nära 700 skadats de senaste sex vintrarna. Andelen unga i denna statistik, som kommer från Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation, SNOFED är inte känd.

Den som planerar att hyra en snöskoter nu under vårvinter och påskhelg kan med fördel söka upp en av de ”Diplomerade snöskoteruthyrare” som känns igen på ett särskilt emblem. Bakom diplomeringen står bland andra Fjällsäkerhetsrådet och Nationella snöskoterrådet.

Dessa uthyrare ger alltid säkerhetsinformation och erbjuder vid behov bland annat kartor, hjälm och varma kläder.


Och glöm inte att barn som är för små för att sitta bakom föraren ska sitta i en pulka bakom skotern tillsammans med en vuxen. Eller också ska de inte åka alls. Låt fjällturen bli en både härlig och säker upplevelse!


Stephen Jerand, Rikspolisstyrelsens representant i Fjällsäkerhetsrådet
Eva Thörnelöf, ordförande Fjällsäkerhetsrådet
Per-Olov Wikberg, samordnare Fjällsäkerhetsrådet