Löparboom i fjällen ställer krav på säkerhetsmedvetande

2014-07-10

De senaste årens snabba utveckling för motionslöpning märks även bland fjällbesökarna. Enligt sex av tio fjälldestinationer och fjällstationer är det en aktivitet som har ökat mycket de senaste fem åren. Även cykling på fjälleder och stigar ökar kraftigt. Det visar en enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet.

 – Löpning i fjällen har tidigare utövats av en liten grupp mycket vana löpare, men nu ser vi en snabb ökning i gruppen ambitiösa motionärer. Fjällen välkomnar alla, och vi vill uppmana dem som är mindre erfarna att förbereökning i gruppen ambitiösa motionärer. Fjällen välkomnar alla, och vi vill uppmana dem som är mindre erfarna att förbereda sig för fjällmiljön, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Att springa i fjällen ställer särskilda krav på säkerhetsmedvetande. Vädret kan slå om snabbt, mobiltelefonen har ingen garanterad täckning och om det skulle uppstå problem finns hjälpen ofta långt bort.

Här följer Fjällsäkerhetsrådets tips till dem som planerar att löpa i fjällen:

1. Ta del av väderprognoser för de områden du tänker springa i.

2. Spring helst inte ensam, lämna färdmeddelande och tidsplan till någon som inte är med.

3. Spring i första hand efter markerade sommarleder.

4. Lär dig orientera med karta och kompass.

5. Ta med energi och vätska, för att orka tänka klart och handla klokt. Exempelvis nötter, choklad och vatten.

6. Ta med extrakläder och första hjälpen-kit.

Till detta kan bergslöparen Emelie Forsbergs tips för tryggare fjällöpning läggas. Hon vann nyligen VM i bergslöpning och är Fjällsäkerhetsrådets första ambassadör för fjällsäkerhet.

– Lyssna till ditt sunda förnuft. Lär känna och rör dig inom din komfortzon. Den kommer att bli större och större ju längre du vistas i fjällen, säger Emelie Forsberg.

Fjällsäkerhetsrådet genomförde en enkätundersökning om besöks- och aktivitetsutveckling under andra halvan av juni. Enkäten besvarades av drygt tjugo destinationsbolag och fjällstationer i STF:s regi, bland annat Åre och Vemdalen samt STF:s största stationer i såväl södra som norra delen av fjällkedjan.

Drygt hälften av de svarande uppger att intresset för löpning i fjällen har ökat kraftigt bland besökare och gäster. Andra fjällaktiviteter som blivit populärare är cykling utefter fjälleder och stigar; nära varannan respondent uppger att cykling har ökat de senaste fem åren.

– Råden till löpare är också giltiga för cyklister. Skillnaden är att med cykel rör man sig snabbare genom terrängen och kommer dubbelt så långt på samma tid. Det ställer särskilda krav på planering, säger Per-Olov Wikberg.