Mobilen en falsk trygghet för oerfarna fjällvandrare

2013-07-23

Juli och augusti innebär högsäsong för olika barmarksaktiviteter i fjällen, och därmed även för Fjällräddningen. Uppskattningsvis tar fjällen emot omkring en halv miljon besökare under sommaren, varav många är oerfarna. Traditionell fjällvandring lockar fortfarande flest, men andelen utövare av extremsporter såsom mountainbike och klättring ökar, vilket ställer stora krav på säkerhetsmedvetandet. En annan trend är att man förlitar sig på möjligheten att navigera och larma med mobiltelefonen, vilket är riskabelt i fjällen.

‒ Sommarfjällen erbjuder en storslagen naturupplevelse och det är glädjande att fjällen lockar allt fler nya besökare året runt. Men det är viktigt att man inte ger sig iväg utan tillräckliga kunskaper, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Aktuell statistik saknas, men uppskattningsvis tar de svenska fjällen emot minst en halv miljon besökare under sommarmånaderna. Just nu ger sig många ut på sitt första fjällbesök, för att vandra eller för att utöva extremsporter såsom mountainbike och klättring. Oavsett vilken aktivitet man väljer är det viktigt att kunna navigera säkert i fjällmiljön.

‒ För många med begränsad fjällvana kan mobiltelefonen ge en falsk trygghet, det gäller inte minst yngre fjällbesökare. Stora områden saknar helt mobiltäckning, vilket gör att man varken kan navigera eller kommunicera med en vanlig mobiltelefon. Den trygga fjällvistelsens ABC är kunskaper, förberedelser och rätt utrustning säger Per-Olov Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådet har ställt samman sex råd för en säker vistelse i sommarfjällen:

1. Välj rätt utrustning ‒ Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packad ryggsäck bör inte vara för tung. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns checklistor med tips på lämplig utrustning för olika aktiviteter.

2. Meddela färdväg och beräknad ankomst ‒ Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. Anpassa fjällturen efter vädret ‒ Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion eller webben. Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst nås på 0771-23 11 23 (observera att telefontjänsten avvecklas efter hösten 2013). Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. Följ markerade leder ‒ Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. Ta med karta och kompass ‒ Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Användning av kompass kräver dock kunskaper – instruktioner finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. Rådfråga erfarna ‒ Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden

Läs broschyren Praktiska tips för en trygg vandring i fjällen på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.