Personer med goda fjällkunskaper kan bli professionella fjälledare

2012-01-20

Behovet av säker och professionell guidning i fjällen är stort och väntas växa ytterligare i takt med att fjällturismen utvecklas. Många har erfarenhet och kunskaper på området, utan att ha någon formell kompetens. Nu uppmanar Fjällsäkerhetsrådet dem att utbilda sig och bli examinerade fjälledare – ett viktigt framtidsjobb.

– Många fjällvana personer har redan i dag all den kunskap som krävs för att bli examinerade fjälledare. Andra kan behöva komplettera sina kunskaper inom vissa områden eller gå hela utbildningen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.Fjällsäkerhetsrådet har fastställt en utbildningsnorm för professionella guider – fjälledare – i svensk fjällvärld. Utbildningen tar normalt cirka 45 dagar och omfattar bland annat moment som första hjälpen, snö- och lavinkunskap, ledarskap, orientering och nödbivackering.

I Sverige erbjuds utbildningen vid Älvdalens utbildningscentrum, Campus Åre/MittUniversitetet , folkhögskolorna Klarälvdalen, Tornedalen och Hålland, Friluftsfrämjandet Svenska Bergsguidesorganisationen samt Försvarsmakten.

En särskild satsning på så kallade uppgraderingsseminarier genomförs mellan 2012 och 2014, där personer med erfarenhet av att guida människor i fjällen kan gå direkt till bedömning och examination genom Föreningen för svenska fjälledarutbildare (SFU).

I dag finns det omkring 300 utbildade fjälledare i hela Sverige. Till turismnäringens vision inför år 2020 hör att svensk besöksnäring ska fördubblas på tio år och att antalet fjälldestinationer som lockar internationella turister ska öka rejält. Behovet av kvalificerade fjälledare, som kan ta hand om fjällens besökare på ett säkert och professionellt sätt, kommer med all sannolikhet att växa de kommande åren.

– Genom att etablera en tydlig branschstandard och kvalitetssäkra fjälledarnas kompetensnivå tar vi ett viktigt steg mot en mer professionell och säker fjällturism, säger Per-Olov Wikberg.

OBS: Sista anmälningsdag till årets första uppgraderingsseminarium och validering är den 30 januari.

Information om anmälan och förkunskapskrav finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats

Första tillfället för att validera sina kunskaper är 15-18 mars 2012