Säkerhetsdiplomering av länets snöskoteruthyrare ska minska olyckorna

2012-01-16

Länets uthyrare av snöskotrar har bjudits in till en säkerhetsutbildning i Kiruna i morgon tisdag. Utbildade och diplomerade snöskoteruthyrare ska bland annat förmedla vilka lagar och regler som gäller, tillhandahålla säkerhetsutrustning och kunna erbjuda ett alkotest. Sedan år 2005 har nära 300 skadats och 28 omkommit i snöskoterolyckor i Norrbotten.

– Skoteruthyrarna är viktiga förmedlare av fjällsäkerhetskunskap. Genom att konsekvent erbjuda bra utrustning och ge anpassade instruktioner kan de bidra till färre olyckor, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Fjällsäkerhetsrådet.

Många moderna snöskotrar når enkelt potentiellt lavinfarlig fjällterräng som var otillgänglig för bara några år sedan. Sedan år 2005 har nära 800 skadats och drygt 80 personer omkommit i olika typer av skoterolyckor i Sverige. Norrbottens andel av denna statistik är nära 300 skadade och 28 omkomna.

Det är Fjällsäkerhetsrådet och Nationella Snöskoterrådet som gemensamt har bjudit in länets snöskoteruthyrare till den säkerhetsutbildning som nu arrangeras Kiruna. Utbildade snöskoteruthyrare ska känna till vilka lagar och regler som gäller för snöskoteråkning och ge tydlig säkerhetsinformation anpassad efter varje förares kunskapsnivå. Hjälm, varma kläder och skor och annan viktig utrustning skall alltid ingå utan extra kostnad när man hyr snöskoter. Varje uthyrare ska också ha utrustning för alkotest – om detta är frivilligt eller obligatoriskt avgör de enskilda uthyrarna.

Säkerhetsutbildningen är efterfrågad av både snöskoteruthyrare och olika turistorganisationer. De första utbildningarna genomfördes i Jämtland och Dalarna under föregående vintersäsong och en nyligen genomförd enkät visar att skoteruthyrare som gått utbildningen är positiva. De anser att statusen som "Diplomerad snöskoteruthyrare" har varit till hjälp i marknadsföringen och att säkerhetsinstruktionerna har tagits emot positivt av kunderna.

– Vårt mål är att samtliga snöskoteruthyrare i fjällområdet ska vara diplomerade inom två år. Håll utkik efter deras särskilda emblem vid entréer och på snöskotrar, det är mitt råd till den som tänker hyra en snöskoter, säger Per-Olov Wikberg.

Kontaktperson: Per-Olov Wikberg