Snöskoterprofilen Thomas Wärdell ny fjällsäkerhetsambassadör

2014-10-23

Fjällsäkerhetsrådet har under 2014 lanserat ett nytt initiativ, fjällsäkerhetsambassadörer – kända idrotts- och friluftsprofiler med fjällanknytning som ska bidra till att sprida kunskaper om fjällsäkerhet. Först ut var bergslöpningsvärldsmästaren Emelie Forsberg. Nu presenteras den andra ambassadören, Thomas Wärdell, som under lång tid utbildat i snöskotersäkerhet.

– Snöskoteråkningen förändras snabbt och allt fler söker sig till brant lavinterräng. Det medför ökade risker, inte minst för alla ovana förare som sätter sig på avancerade snöskotrar utan att inse riskerna. Thomas Wärdell hjälper oss att nå ut med relevanta och anpassade budskap till dessa åkare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Thomas Wärdell började med snöskoter i unga år och tog i mitten av 1990-talet hem trender och teknik från USA för att utveckla snöskoteråkningen. I dag är han en välkänd profil i snöskoterkretsar som kombinerar avancerad körning med att utbilda andra i snöskoterteknik och säkerhet.

– Jag har länge betonat vikten av säkerhet, att använda rätt sorts skydd och bära med sig lavinsäkerhetsutrustning som spade, sond och lavinsändare. Det är med glädje jag stöttar Fjällsäkerhetsrådet i arbetet med att förebygga olyckor, säger Thomas Wärdell, nybliven fjällsäkerhetsambassadör.

Att vara fjällsäkerhetsambassadör är ett ideellt uppdrag som innebär att man aktivt bidrar till att sprida Fjällsäkerhetsrådets budskap och egna relevanta erfarenheter i Fjällsäkerhetsrådets kommunikationskanaler. Thomas Wärdell inleder sin nya roll med att ge tre konkreta råd för en tryggare fjällvistelse på snöskoter.

– För det första; skaffa lavinkunskap, lär dig hantera din lavinutrustning och öva regelbundet. För det andra; ta med lavinsäkerhetsutrustning, första hjälpen-kit och vatten. Slutligen, kolla väderprognosen och läs på om den terräng där du ska färdas. Det handlar om att tänka efter före, säger Thomas Wärdell.

Fjällsäkerhetsrådet kommer hösten och vintern att presentera ytterligare ambassadörer. Håll utkik på Fjällsäkerhetsrådets webb och Facebook-sida.

Läs hela intervjun med Thomas Wärdell: www.fjallsakerhetsradet.se/fjallsakerhetsambassadorer

För mer information, kontakta:

Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket
E-post: per-olov.wikberg@naturvardsverket.se
Telefon
: 010-698 10 53
Mobil: 076-115 16 79