Tre av fem fjällvandrare väljer juli och augusti

2011-07-18

De flesta fjällvandrare väljer att vandra i fjällen under högsommaren. Mellan april och september ifjol gjordes totalt 150 000 övernattningar i Svenska Turistföreningens fjällanläggningar, varav 85 000 skedde i juli och augusti. För alla med rätt kunskaper och utrustning är de svenska fjällen tillgängliga året runt.

– De svenska fjällen är en av Europas sista kvarvarande vildmarker. Många tycker att den bästa tiden för fjällvandring är hösten, när den första frosten slagit ut myggen och när färgerna går i gulrött. Andra föredrar sommaren då fjället blommar. Varje årstid erbjuder sin charm och sina speciella utmaningar, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

Besöksstatistik från Svenska Turistföreningen visar att tre av fem fjällvandrare väljer att besöka fjällen under sommarmånaderna juli och augusti.

Fjällsäkerhetsrådet, vars uppgift är att förebygga olyckor i fjällen, har samlat sex bra tips för sommarens fjällvandrare:

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING
På Fjällsäkerhetsrådets webb finns checklistor över lämplig utrustning för olika typer av fjällaktiviteter. Välj kläder som skyddar mot vind och regn, och som andas när det är varmt. Tänk på att en klokt packad ryggsäck inte bör vara för tung.

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST
Skriv ett meddelande om planerad färdväg och beräknat datum för återkomst. Lämna meddelandet till någon som kan kalla på hjälp om ni inte skulle återvända i tid.

3. ANPASSA FJÄLLTUREN EFTER VÄDRET
Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefonsvarstjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. FÖLJ MARKERADE LEDER
Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp.

5. TA MED KARTA OCH KOMPASS
Använd gärna GPS om ni lämnar lederna, men lita inte blint på tekniken. Med rätt kunskaper är karta och kompass fortfarande säkrast när det gäller att hitta i fjällen. Vid behov finns instruktioner på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.

6.  RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR
Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om de bästa vägvalen. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

För mer information, kontakta:

Per-Olov Wikberg, samordnare för Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket
E-post: per-olov.wikberg@naturvardsverket.se
Telefon: 010-698 10 53
Mobil: 076-115 16 79