Väderprognoser för Jämtlandsfjällen efterfrågas mest i landet

2011-04-13

Fjällräddningen har haft mycket att göra i hela fjällkedjan den här vintern. Oftast har utryckningarna gällt nödställda som överraskats av hårt väder. Under påskveckan används Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst för fjällvädret allra flitigast. Baserat på antalet samtal kommer Jämtlandsfjällen på första plats bland länen, och det är väderprognoser för området omkring Helags och Sylarna i västra Jämtlandsfjällen som efterfrågas mest.

– Som fjällbesökare  är det viktigt att kunna ta del av högkvalitativa väderprognoser som gäller just de områden man planerar att vistas i. Vindar som är harmlösa i låglänt terräng kan på kalfjället, i kombination med snödrev, göra det i princip omöjligt att orientera sig, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

De speciella förutsättningar som råder i fjällen kan få vädret att bete sig nyckfullt och oberäkneligt. Berg och dalgångar, stora lokala höjdskillnader och andra variationer i terrängen styr och ställer med vindar, temperatur och nederbörd. Östra och västra fjällen kan ha helt olika väder. Men mest skiljer sig vädret mellan kalfjäll och låglänt terräng.

Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s Fjällvädertelefon är en automatisk telefonsvarartjänst som alltid ger aktuella väderprognoser för olika fjällområden. Statistik över samtliga ringda samtal visar att intresset för fjällvädret är som störst under april månad och i synnerhet kring påskhelgen. När det gäller antalet samtal i fjällänen kommer Jämtland på första plats, före Norrbotten, Västerbotten och Dalarna. Det totala antalet uppringda samtal för fjällvädertelefonen uppgick mellan december 2008 fram till november 2010 till drygt 41 000 varav det i Jämtlandsfjällen ringdes in sammanlagt nära  18 000 samtal.  – Om prognosen visar att vädret kan bli besvärligt längs en planerad rutt är det ofta en god idé att vänta med att ge sig ut på tur eller att välja en annan väg, säger Per-Olov Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s Fjällvädertelefon nås på 0771-23 11 23. Tala om för den automatiska telefonsvararen vilken fjällort du vill ha prognos för. Kostnaden är densamma som för ett vanligt samtal.
 


För mer information, kontakta:

Per-Olov Wikberg, samordnare för Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket
E-post: per-olov.wikberg@naturvardsverket.se
Telefon: 010-698 10 53
Mobil: 076-115 16 79