Världsmästare i bergslöpning första fjällsäkerhetsambassadören

2014-06-30

Fjällsäkerhetsrådet lanserar fjällsäkerhetsambassadörer – kända idrotts- och friluftslivsprofiler med fjällanknytning som ska bidra till att sprida kunskaper om fjällsäkerhet. Först ut är Emelie Forsberg, världs- och Europamästare i bergslöpning, som i helgen försvarade sin världsmästartitel.

– Vi har valt fjällsäkerhetsambassadörer med omsorg. Emelie är en person som många lyssnar till. Hennes gedigna erfarenhet i kombination med en positiv framtoning gör henne särskilt lämplig för uppdraget, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Emelie Forsberg är en av världens mest framgångsrika bergslöpare som under senare år har radat upp framgångar inom både löpning och skidalpinism. Bland annat är hon världs- och Europamästare i bergslöpning. Den gångna helgen tävlade hon i VM på åttiokilometersdistansen i franska Chamonix och försvarade då sin världsmästartitel. Härnösandsbördiga Emelie Forsberg är 27 år och flyttade tidigt till fjällen.

 

– Jag hoppas kunna bidra till fjällsäkerhetsarbetet och också visa på ett annat sätt att röra sig i fjällen. Mina erfarenheter som biologstuderande är också viktiga för mig, jag har ett stort intresse för samspelet mellan människa och natur, säger Emelie Forsberg, Fjällsäkerhetsrådets första fjällsäkerhetsambassadör.

Emelie Forsberg inleder sin nya roll med att ge tre konkreta råd för en tryggare fjällvistelse.

– För det första; lyssna till ditt sunda förnuft. För det andra; lär känna och rör dig inom din komfortzon. Den kommer att bli större och större ju längre du vistas i fjällen. Slutligen, tänk på de grundläggande råden. Ha med extrakläder, karta och kompass, första hjälpen-kit och en reservplan om vädret skulle slå om, säger Emelie Forsberg. Att vara fjällsäkerhetsambassadör är ett ideellt förtroendeuppdrag som innebär att man aktivt bidrar till att sprida Fjällsäkerhetsrådets budskap. Det innebär också att man ska bidra med egna erfarenheter i Fjällsäkerhetsrådets kommunikationskanaler.

– Vi ser en trend med nya aktiviteter i fjällmiljö. Löpningen växer stadigt, liksom skidalpinismen på vintern. Därför är det angeläget för oss att nå ut med relevanta och anpassade budskap till de grupper som utövar dessa aktiviteter. Här fyller ambassadörerna en viktig funktion, säger Per-Olov Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådet kommer under hösten att presentera fler ambassadörer inom vinterrelaterade aktiviteter. Håll utkik på Fjällsäkerhetsrådets webb och Facebook-sida.

Läs hela intervjun med Emelie Forsberg: www.fjallsakerhetsradet.se/fjallsakerhetsambassadorer

Läs mer om Emelie Forsberg: www.emelieforsberg.com

Läs mer om VM i bergslöpning (skyrunning): http://www.skyrunning.com