Emelie Forsberg – Fjällsäkerhetsambassadör och världsmästare

Bergsälskare, ultralöpare och skidalpinist. Emelie Forsberg bär många epitet. Hon har under senare år radat upp framgångar, bland annat både världs- och europamästare i skyrunning (bergslöpning) och vinnare av ett flertal internationella bergslopp. Emelie är 27 år och bor numera i Alperna men kommer ursprungligen från Härnösand, Höga Kusten. Hon är nästan färdig biolog, har arbetat som bagare och drömmer om ett liv som månskensbonde.Vad betyder fjällen/bergen för dig?

Väldigt mycket. Jag flyttade till fjällen direkt efter gymnasiet och under åren har relationen till att leva och bo i fjällmiljö utvecklats. Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans. Det finns en frihet och ett lugn och en ödmjukhet som infinner sig när man spenderar mycket tid i bergen. Jag behöver det.

Varför väljer du att engagera dig som ambassadör för Fjällsäkerhetsrådet?

Ambassadörskapet är en möjlighet att bidra med mina erfarenheter tillsammans med flera andras. Jag tror att mitt sätt att närma mig fjällen är annorlunda då jag rör mig snabbt och utan stor packning. Jag hoppas kunna bidra till fjällsäkerhetsarbetet och också visa på ett annat sätt att röra sig i fjällmiljö. Mina erfarenheter som biolog är också viktiga för mig då jag har ett stort intresse för miljön, förståelse för samspelet mellan människa och natur och att söka miljövänliga tillvägagångssätt i vardagen.

Vilket är ditt bästa fjällminne?

Alla minnen är fina. Ett särskilt minne är min första riktigt långa löptur. Jag hade tittat ut turen på kartan och bara väntade på nästa lediga dag med sol. När den kom packade jag en liten matsäck och började springa. Jag mötte de fjäll jag beundrade. När jag sedan kom tillbaka hem på eftermiddagen var jag euforisk. Om jag inte redan hade varit biten av att springa i fjällen tidigare blev jag det efter den turen.

Vilket är ditt värsta fjällminne?

När jag var i Alperna för att klättra och blev fast på en vägg på grund av ett snöoväder som drog in tidigare än beräknat. Jag blev så nedkyld att jag inte kunde klättra själv och beslöt att ringa efter hjälp eftersom jag var osäker på om jag var tillräckligt klartänkt för att klara de många firningarna, eller rapelleringarna, ned igen.

Hur förbereder du dig för en dag på fjället eller i bergen?

Jag har alltid haft ett ödmjukt förhållningssätt till att röra mig i fjällmiljö och vet att det inte är jag som är den "starka". Min förberedelse har jag därför byggt upp successivt under många år. Jag har lärt känna min fysik och fått förståelse för externa faktorer som väderomslag. Det är nu mitt jobb och därför sitter förberedelserna i ryggmärgen. Om man inte lever på det sättet är det naturligtvis viktigt att tänka igenom allt noggrant inför varje tur.

Vilka är dina tre viktigaste råd för en tryggare fjällupplevelse?

För det första; lyssna till ditt sunda förnuft. För det andra; lär känna och rör dig inom din komfortzon. Den kommer att bli större och större ju längre du vistas i fjällen. Slutligen, tänk på de grundläggande råden: ha med extrakläder, karta och kompass, först hjälpen-kit samt en reservplan om vädret skulle slå om.

Hur tror du att din typ av aktivitet kommer att utvecklas de närmaste tio åren?

Redan nu ser vi en boom för att springa i terräng, på stigar och på fjället. Det är ett fantastiskt sätt att träna och må bra av som ger mer än att "avverka" en timme på gymmet. Fler och fler vill ut och röra sig i naturen och det kommer att skapas allt fler tävlingar för att möta detta intresse.

Trenden med skidalpinism, dvs. att gå på topptur med lätt och anpassad skidutrustning blir också allt starkare. Med rätt utrustning blir turen uppför så mycket behagligare och det är den som tar lång tid. Skidalpinism som sport har vuxit starkt de senaste åren med fler utövare och tävlingar och den kommer säkert att fortsätta att växa ju fler som testar.