Väderkoll nödvändigt för säker skidalpinism

Emelie Forsberg är en av Fjällsäkerhetsrådets två ambassadörer. Hon professionell skidalpinist och världsmästare i bergslöpning. Här sammanfattar Emelie Forsberg en intensiv vinter 2015 och ger sin syn på modern skidalpinism och fjällsäkerhet.

Hur har vintern varit, vilka har varit höjdpunkterna?

Jag är supernöjd. Det är min andra säsong som professionell skidalpinist och jag vann några stora tävlingar och kom trea i den sammanlagda världscupen. Jag känner att jag fick till träningen riktigt bra och att den gav resultat därefter.

Vad betyder det för dig att vara fjällsäkerhetsambassadör?

Det känns hedrande! Jag är glad att kunna bidra till att sprida tankar kring säkerhet i fjällen då jag älskar att vara till fjälls och det är så kul att se fler och fler som vill ta sig ut mer till fjälls.

Vilka är dina viktigaste erfarenheter från vintern när det gäller fjällsäkerhet?

Att följa med vädret extremt mycket. Känna till hur det har blåst, hur mycket snö det kommit, om vinden vänder etc. När man bor på ett och samma ställe är det lätt att göra, som t ex förra vintern då jag bodde i norska Lyngen. Då var jag ute och tränade i bergen varje dag och hittade säkra sluttningar och toppar för att jag följt väderprognoser samt varit ute och fått uppfattning om snöförhållandena.

Vilka är dina råd till skidalpinister och andra inför nästa säsong?

Hör dig för med folk som har kännedom om området där du ska vara. Följ också väderleksprognoser veckan/veckorna innan så gott det går om du har tänkt att fara till fjälls en helg. Det är dessutom viktigt att alltid ha lavinsändare, sond och spade.

Vilka frågor ser du som de viktigaste att jobba med inför den kommande vintersäsongen på säkerhetsområdet?

Laviner är ju en av de största farorna, så det vore bra att lägga mycket fokus på det. Det måste göras på ett sätt så att folk inte räds utan istället blir observanta och får bättre kunskap om både väder och utrustning.

Hur ser din framtidsspaning för svensk skidalpinism ut?

Skidalpinismen växer starkt. Det är fortfarande många som gör toppturer med helikopter eller på annat sätt, men när fler upptäcker utvecklingen av den skidalpina utrustningen och inser hur mycket lättare det är att gå uppför numera. Då förändras ofta uppfattningen. Man kan njuta lite mer av hela turen då. Det är himla kul att se denna trend och följa utvecklingen. Sporten är helt underbar; att gå uppför och sedan njuta av ett åk utför. Det är frihet.