Praktiska tips för en trygg jaktupplevelse i fjällen

Att jaga i fjällen kräver en helt annan förberedelse än vad motsvarande jakt i skogslandet gör. I fjällen är avstånden stora och vädret kan tidvis vara tufft med hårda vindar, regn och snö, även i slutet av augusti. Eftersom jakt oftast sker i områden där inga markerade leder eller vägar finns, ställs högre krav på din erfarenhet än normalt vid fjällbesök.

Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram sex praktiska tips för en trygg jaktupplevelse på fjället som också finns som folder att beställa hos oss, eller så kan ni själva skriva ut dessa tips direkt här på sidan eller ladda hem foldern som pdf.
Ladda hem foldern som pdf (2 mb)

6 TIPS FÖR EN TRYGG JAKTUPPLEVELSE I FJÄLLEN

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för enkel anpassning till väder och vind. Ta med minst ett ombyte och glöm inte första förband. Proviant för någon extra dag kan behövas, om ni tvingas ta skydd mot vädret och stanna längre än planerat. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns checklistor över lämplig utrustning för olika aktiviteter och olika typer av fjällmiljöer.

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA DIN FJÄLLJAKT EFTER VÄDRET

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller webbplatsen smhi.se. Vädertjänster erbjuds även som applikationer för mobiltelefoner. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. HA RESPEKT FÖR OKÄNDA JAKTMARKER

Ge er aldrig ut i okänd fjällterräng i tät dimma eller hårt väder. Undvik lavinfarlig terräng och tänk er för innan ni vadar över strida vattendrag där vattnet når över knähöjd.Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner som kan vara till stor hjälp om man hamnar i en nödsituation. Längs vissa leder finns även övernattningsstugor.

5. TA MED KARTA OCH KOMPASS

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder och är extra värdefull vid dålig sikt. Användning av kompass kräver dock kunskaper – instruktioner finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR

Jägare och andra som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

Länk till kontaktuppgifter för fjällsäkerhetskommitteérna