Praktiska tips för en trygg snöskotertur i fjällen

Att åka snöskoter är mycket populärt i fjällområdet. Långa skoterleder och de öppna ytorna lockar många att besöka fjällen för en snöskotertur.  För att inte turen på snöskoter skall bli en helt annan upplevelse, vill vi ge dig några goda råd så att du är bättre förberedd och kommer välbehållen hem!

Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram sex praktiska tips för en trygg snöskotertur på fjället som också finns som folder att beställa hos oss, eller så kan ni själva skriva ut dessa tips direkt här på sidan eller ladda hem folderns som pdf.

Länk till nedladdning som pdf (2 mb)

6 TIPS FÖR EN TRYGG SNÖSKOTERTUR I FJÄLLEN

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING

Använd hjälm med skidglasögon eller visir och bär varma kläder och skor. Ta med spade, vindsäck, isdubbar och nödvändiga tillbehör till snöskotern såsom extra variatorrem och verktyg. Lavinsond och lavinsändare rekommenderas om ni planerar att lämna skoterlederna och åka i brant terräng. Lär er hur utrustningen fungerar för avresan. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns checklistor över lämplig utrustning för olika aktiviteter och olika typer av fjällmiljöer.

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA DIN SNÖSKOTERTUR EFTER VÄDRET

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller webbplatsen smhi.se. Vädertjänster erbjuds även som applikationer för mobiltelefoner. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. FÖLJ MARKERADE SKOTERLEDER

Det finns hundratals mil markerade snöskoterleder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner. Inom många fjällområden är snöskoteråkningen reglerad och endast tillåten efter särskilda leder. De flesta gör klokt i att alltid följa lederna – det gör det enklare att hitta, minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp.

5. TA MED KARTA OCH KOMPASS

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Användning av kompass kräver dock kunskaper – instruktioner finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR

Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, isläge, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

Här finns kontaktuppgifter till fjällsäkerhetskommitteérna