Om val av friluftsutrustning på fjällturen

Många gör det svårare än det behöver vara att utrusta sig för en tur på fjället. Det finns dock anledning att tänka igenom hur man klär sig och vad man tar med i ryggsäcken. God komfort är viktigt för en positiv fjällupplevelse. Att kunna hålla sig varm, torr och mätt är bra utgångspunkter liksom att inte bära för tungt.

De moderna friluftsmänniskorna använder ofta samma utrustning för friluftslivet hemmavid som på fjället. Och mycket av det som lämpar sig på vintern fungerar också bra på sommaren.  Vindtäta plagg som går åt på vintern fungerar som både vind och regnplagg på sommaren. Samma sköna tröja som fungerar hemma passar också bra på fjället o.s.v. Det gäller att inte krångla till det men ändå vara eftertänksam och ta på och med det man verkligen behöver och låta annat vara. Bra-att ha-grejer gör bara ryggsäcken tung och dig orörligare.

Tänk på komforten

För bästa komfort bör du klä dig i flera skikt. I riktigt bra väder händer det att du går i bara med ett skikt. Lite kyligare och du tar på ett mellanplagg. Det yttersta skiktet skyddar mot vind och väta. När du rastar skall du ha något extra värmande att ta på. Du anpassar hela tiden klädseln till rådande väder och hur mycket kroppen jobbar. Ventilera är en grundregel. Moderna material hjälper till men gör inga underverk.

Närmast kroppen har du plagg för att hålla dig varm och för att föra bort fuktighet från kroppen. Det finns olika material från ren konstfiber till ull och ullfrotté. De senare transporterar fuktigheten bättre och känns behagligare när plagget skall användas flera dagar utan tvätt. Vi avråder från bomull närmast kroppen, det gäller även fötter.

Ett mellanplagg kan vara aktuellt att ha på under turen eller som ett extra rastplagg. Det skall hålla kvar värmen och transportera fukt vidare. Flera alternativ finns. De vanligaste är fleece och ull. Blir det vått torkar fleecen snabbare.

Ytterplagget skall skydda mot vind och väta men får inte vara helt tätt. Överskottsvärme från kroppen skall ta sig igenom. Även mössa och vantar skall tåla vind och väta.På fötterna bör du använda väl använda och ingångna kängor eller skidskor.Självklart ställer vinterturer större krav på utrustningen än vad sommarturen gör.

I ryggsäcken på en dagstur

I ryggsäcken på en dagstur har du en bra matsäck, en godispåse, ett sitt -eller liggunderlag och värmande rastplagg. Ta även med en kniv, tändstickor, ljus och skavsårsplåster, på vintern rekommenderar vi att det i varje sällskap finns valla, spadar och vindsäckar. På sommaren regnkläder och kanske en keps som skyddar mot sol och mygg.
Även om du tänker följa markerade leder är karta och kompass givna följeslagare. Många tar med GPS men låt den inte vara ersättning för kartan och kompassen. Mobiltelefon fungerar i en del välbesökta områden men långt ifrån i alla.

I ryggsäcken på en stugtur

Att vara på fjället i flera dagar och bo i övernattningsstugor ställer lite större krav på utrustningen. Utöver det som krävs för en dagstur tillkommer ombyteskläder, ett reselakan eller sovsäck, toalettartiklar, mat för turen. Proviant brukar i allmänhet finnas att köpa i de flesta övernattningsstugor.  En del väljer att ha med friluftskök andra förbereder och lagar all mat i stugan och fyller sedan termos för dagens lunch.

I ryggsäcken på en tälttur

En tälttur ställer ännu större krav på utrustningen. Du måste utöver det som nämnts ovan ha ett bra fjälltält, friluftskök med tillräckligt med bränsle, proviant, en bra sovsäck och ett bra liggunderlag, på vintern extra tjockt eller dubbla, liten ficklampa och var sin snöborste. Dessutom går det åt lite extra varma rastplagg. Det bör också finnas med reparationsgrejer om något skulle krångla. Läs mer om tältning i fjällen!