Fler sätt att lära dig mer om laviner

Bästa sättet att lära sig mer om laviner och hur man undviker dem är att gå en lavinkurs. I Sverige är det SVELAV- Sveriges lavinutbildningar som organiserar lavinkurser. Bakom SVELAV står Naturvårdsverket och en rad aktörer som arbetar mycket med laviner. Kurserna hålls på fjället och instruktörerna har dokumenterade kunskaper och erfarenheter. 

Ta del av andras kunskaper och erfarenheter. Att försöka lära sig om laviner helt på egen eller av kompisar i samma sits är både långsamt och kan vara farligt.

Lavinfilmer

Kolla gärna in The Fine line, en kanadensisk film om lavinsäkerhet och lavinkunskap med svensk textning. Den hittar du på vår filmsida.

Filmen "15 minuter" är en svensk film om snöskoteråkning och laviner, den hittar du här.

Böcker

Vill man läsa om den teoretiska bakgrunden till laviner finns många bra böcker i ämnet.

På svenska finns till exempel Lavinsäkerhet som är utgiven av Topptur förlag.  Den är skriven av den Kanadensiska lavinforskaren Bruce Jamiesson och bearbetad och översatt till svenska av Stefan Mårtensson. Den kan beställas här

En annan bra bok är Lavinboken av Mårten Johansson. Båda böckerna riktar sig till dig som rör dig i lavinfarlig terräng och tar upp grunderna i lavinsäkerhet. Boken kan beställas här

På engelska finns flera mycket omfattande böcker som innefattar det mesta vi vet om laviner. Två mycket  populära böcker är Staying alive in avalanche terrain, B. Tremper 2008 och Avalanche handbook, Mclung, Shearer 2006.

Staying alive är tänkt att kunna läsas från pärm till pärm, även av dem som saknar tidigare kunskaper om laviner. Avalanche handbook är mer av typen referenslitteratur .^

På webben www.svelav.se fins det mer infromation om laviner. Du kan även gå en interaktiv kurs på som heter Svelav Intro. Du hittar den här (länk)

Webben i övrigt

Några bra utländska webplatser:

http://www.avalanche.ca/

http://utahavalanchecenter.org/

http://www.slf.ch/lawinenbulletin/index_EN

http://www.varsom.no/

Nationella lavinutbildningar