Att tälta i fjällen

Att hitta någonstans att bo till fjälls är enkelt. Fjällhotell, stugor och fjällstationer finns i de flesta områden. Men vill du ut i väglöst land vid sidan av de markerade lederna är det tält som gäller.

Några fjällsäkra tips

Att tälta fritt i naturen är ofta helt fantastiskt och många fjällbesökare ha sina "egna" favoritplatser som man återkommande besöker. I princip kan du tälta fritt på fjället men naturligtvis måste du ta hänsyn till renskötseln och inte tälta för nära där du ser att renar uppehåller sig.

Tältar du invid fjällstationer och fjällstugor betalar du en serviceavgift och kan då nyttja faciliteterna på plats.

Vi rekommenderar att du använder ett s.k. lättviktstält med många staglinor, bra ventilation och med både ytter och innertält. Det kan vara skönt med myggnät för tältöppningen. På fjället behöver du skydd mot både regn, vind och mygg. Om du vill bo mer bekvämt så finns det bra lättviktskåtor som är rymliga och stabila.
  

Sommartid i bra väder är det ofta lätt att hitta en bra tältplats men välj alltid plats för din tältning med omsorg. Vid häftiga regnväder kan även små bäckar svämma över och på högre höjd kan starka vindar utsätta tältet för hårda påfrestningar.

Vintertältning ställer ännu högre krav på såväl dig som på tältet. Välj din plats för vintertältning med ännu större omsorg än sommartid. Sök en vindskyddad plats. Skotta upp snö längs tältets ytterkanter, det skyddar mot drag. Lägg upp en mur av block på vindsidan som skydd. Gräv ut vid absiden så att det blir plats vid tältöppningen för matlagning och packning. Använd tältpinnar för vinterbruk så att tältet blir ordentligt förankrat. Naturligtvis kan du även använda skidor och stavar.

Några tips till dig som vill vintertälta

Ett självstagande kupol- eller tunneltält är stadigare och lättare att sätta upp i snö än ett traditionellt ryggåstält. Det finns särskilda tältpinnar för vinterbruk som är betydligt längre än de vanliga. Också skidor och stavar kan användas för att staga tältet.

Några fjällsäkra tips:
•     välj - om möjligt, en vindskyddad plats för tältet
•     skotta upp snö längs tältets ytterkanter. Det skyddar mot drag
•     lägg upp en mur av snöblock på vindsidan som skydd
•     gräv ut vid absiden (utrymmet mellan yttertält och innertält), så att det blir
      plats vid tältöppningen för matlagning och förvaring av packningen 

Träna hemma eller i vindskyddad terräng först

Ett tält som du aldrig har provat att sätta upp är inte till stor nytta den dag den verkligen behövs. När en tältduk står smattrande som en flagga i stormen är det för sent att börja fundera på hur den ska sättas upp. Fjällsäkerhet börjar hemma. Prova på att sätta upp tältet i snö hemmavid. 

Prova alltid att bo i ditt tält i vindskyddad terräng innan du ger dig ut på tur i öppen fjällterräng. Naturligtvis är kravet på övrig utrustning större på vintern. Kraftigt liggunderlag, varm sovsäck, varma rastplagg och en bra spade är nödvändigt.

Tältning gör att ryggsäcken blir tyngre. Utöver tält, sovsäck och liggunderlag måste kök och matlagningsatrialjer och mat bäras. Det väger och tar plats vilket gör att det går åt stora ryggsäckar. Det behöver dock inte avskräcka den vältränade. På stugor och fjällstationer går det ofta att komplettera provianten och därmed minska såväl volym som vikt.

Om allemansrätten och tältning

Tänk även på med vilken rätt du använder naturen som tält och lägerplats. I naturreservat och nationalparker kan särskilda regler gälla.  På Naturvårdsverkets webbplats och på sidan med information om tältning och allemansrätt   så kan du läsa mer om detta.