Fjällvandring

Några dagars vandring i ett fritt storslaget fjällandskap tillhör mångas semesterfavorit och den som en gång börjat kommer gärna tillbaka år efter år. Storslagenheten och att få finnas lite vid sidan om lockar. Några dagar på fjället gör att du varvar ner och mår bra.

Trots orördheten och prägel av vildmark är svensk fjällvärld på många håll väldukad för att ta emot besökare, och upplevelser finns för alla smaker. Det måste inte alls handla om att gå långt och bära tung ryggsäck, det finns massor att uppleva på fjället utan att det måste vara en stor fysisk prestation. Hotell, stugbyar och fjällstationer har ofta ett stort aktivitetsprogram där det finns möjligheter att tillsammans med guide besöka de finaste utflyktsmålen. Men naturligtvis finns det också möjlighet att göra utflykter på egen hand, helst i sällskap med någon.

Gott om vandringsleder i fjällen

I de flesta fjällområden finns det gott om markerade vandringsleder och de allra flesta fjällvandrare följer dem. Många gör dagsturer och kommer tillbaka till startpunkten. Sådana turer kräver ingen avancerad utrustning.

I takt med att fjälltälten blivit allt bättre väljer också många att tälta. Det ger ytterligare en frihetsdimension, man kan gå vid sidan av vandringslederna och besöka områden som helt saknar övernattningsställen. Även tältare går dock ofta utmed lederna och tältar i anslutning till stugor och stationer. En tälttur kräver ytterligare utrustning som sovsäck, liggunderlag, fältkök och proviant. Och naturligtvis blir ryggsäcken då lite tyngre. Tältturer vid sidan av lederna kräver också mer fjällerfarenhet.

Är man förberedd för regn och kyla är riskerna få för den som sommartid går utmed markerad led. Att passera vattendrag som stiger vid ihållande regn är i första hand en risk för den som går vid sidan av lederna där inga broar finns. Se våra vadtips! Skulle det komma snö stannar den sällan länge. 

Den som skall ge sig ut på glaciär rekommenderar vi att göra det med en bergsguide. Det gäller även korta turer i kanten av en glaciär.

Fjällterrängen kan vara krävande. Ojämnt underlag, brant både uppför och nerför och att bära ryggsäck tär på krafterna. Beräkna dagsetapperna med god marginal. I fjällterräng går man ungefär 3 km på en timme med packning. I besvärlig terräng får du räkna med kortare sträcka.

När är bästa tiden för vandring?

Sommarsäsongen på fjället kan räknas från midsommartid till några veckor in i september. Den som vill njuta av blomsterprakt kommer tidigt och den som är myggkänslig väntar en bit in på säsongen. När höstfärgerna kommer med början i av september är myggen i regel borta och luften känns krispigare och sikten milsvid i den klara luften.

Känslan av frihet är stor när du går på fjället, i bra väder ser du vida omkring, luften är ren och man dricker vatten direkt ur bäckarna.

Den som lyssnar på väderrapporten och anpassar sin tur efter erfarenhet och ork, packar lagom i ryggsäcken och går utmed markerad led, även om erfarenheten är begränsad har inget att oroa sig för! Se fjällturen som en stor möjlighet till en positiv friluftsupplevelse!