INFORMATION TILL DIG SOM PLANERAR ATT BESÖKA FJÄLLEN UNDER VINTERN

VINTER I FJÄLLEN KAN ERBJUDA STORSLAGNA UPPLEVELSER! 

Dagarna är till en början korta men efterhand allt längre,  knarrande fotsteg i snön, pulserande norrsken, isarna har lagt sig och blir allt starkare, snöstormarna avlöser varandra. Fjällmiljön under vintern kan erbjuda fantasiska upplevelser men det finns även utmaningar att förbereda sig inför om du planerar att besöka fjällen under vintern.


För att bidra till att upplevelsen blir så bra som möjligt har vi samlat några värdefulla tips och råd för dig att ta del av innan du beger dig ut. 

________________________________________

TIPS FÖR EN TRYGG VINTERFJÄLLTUR

1. Välj rätt utrustning beroende av vilken aktivitet du väljer

Välj lätta men varma kläder som skyddar mot vind och kyla och som andas när du blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.  Om du planerar för att ge dig ut på sjöisarna kom ihåg isdubbar och åk inte ensam.  
Läs mer om friluftsututrustning för fjället 

2. Meddela färdväg och beräknad ankomst

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.
Läs mer om att lämna färdmeddelande.

3. Anpassa fjällturen efter vädret och lavinfaran

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Under november och december är dagarna korta och vädret kan vara tufft. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar. Om du planerar att ge dig ut i brant terräng där laviner kan förekomma finns det lavinprognoser. 
Läs mer om väder och väderprognoser

4. Följ markerade leder

Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp. Kom ihåg att lederna inte är säkerhetsbesiktade innan mitten av februari och därmed kan det finnas brister i ledmarkeringarna. 
Läs mer om markerade leder

5. Ta med karta och kompass

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
Läs mer om hur du kan använda navigera och hitta rätt i fjällen


6. Rådfråga erfarna människor

Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.
Kontaktuppgifter för Fjällsäkerhetskommitteérna

7. Om du behöver kontakta fjällräddningen

Om du blir sjuk eller lättare skadad i fjällen så gäller i princip samma regler som hemma – du får själv kontakta lämplig vårdinrättning. Det kan innebära att du får stanna ett extra dygn där du befinner dig eller själv anlita och bekosta lämpligt transportmedel.  Om du behöver hjälp så ringer du 112 eller ber någon att hjälpa dig att kontakta fjällräddningen. 
Läs mer om hur och när du kontaktar fjällräddningen