Topptur eller randonné

Allt fler väljer att åka på så kallad topptur i de svenska fjällen. Ett annat ord för samma aktivitet är det franska ordet randoneé. Att åka på topptur med skidor innebär oftast att du använder en utrustning där du kan lösgöra hälen och att du använder så kallade stighudar för att få ett bra fäste på din väg uppför.

Att gå på topptur är en fantastisk aktivitet där terrängen ofta är storslagen med höga och branta fjäll och där du själv väljer din väg både upp ner. Förhoppningsvis hittar du bra offpist med kall lössnö men var beredd på alla typer av fören.

Naturligtvis så är fjällen och sluttningarna aldrig preparerade när du går på topptur, om du inte väljer att gå på tur i närheten av en utförsåkningsanläggning. Detta innebär att du själv måste ha koll på lavinfara med allt som hör till avseende att färdas i aktuell terräng. Att följa med lavinfarans utveckling är viktigt. Aktuell information om lavinprognoser hittar du på webbplatsen Lavinprognoser.se.

Utrustning och guide

Åk aldrig på topptur utan att vara utrustad med så kallad tranciever, lavinsond och snöspade. Det är också viktigt att du utbildar dig i hur du använder din utrustning, att dina turkompisar har rätt utrustning samt att ni alla har tränat på den tillsammans. 

Naturligtvis så kan du även välja att gå med behörig guide och då ingår normalt all den säkerhetsutrustning som du behöver. Bra områden att börja med är bland annat Storulvån i Jämtland, Norra Storfjället i Hemavan (Södra Lappland) och Kebnekajse i norra Lappland. 

När du känner dig mogen för större fjäll så finns det oändliga möjligheter i bland annat Sarek i norra Lappland, efter hela norska västkusten och naturligtvis i Alperna.

Lycka till på din topptur!