Nödbivack − skydd vid hårt väder

Om du överraskas av hårt väder och känner att ett alternativ är att gräva ner dig så börja gräva nödbivack (skydd) i god tid. När du blir trött och orolig är allt mycket svårare och tar längre tid och det kan ligga nära till hands att gripas av panik.

Försök behålla lugnet! Och markera alltid en nödbivack ordentligt med uppställda skidor och stavar och gärna en halsduk på närmsta ledkryss! Tänk på att det går fortare att sätta upp och krypa in i en vindsäck än att gräva en snöbivack. 

Träna hemma

En vindsäck som du aldrig har provat att sätta upp är inte till stor nytta den dag den verkligen behövs. När vindsäcken står smattrande som en flagga i stormen är det för sent att börja fundera på hur den ska sättas upp. Fjällsäkerhet börjar hemma. Prova på att sätta upp vindsäcken i snö hemmavid. Vindsäcken är för övrigt utmärkt att använda som extra vindskydd även vid annat friluftsliv. 

Detsamma gäller för snöbivack. Är det tillräckligt med snö kan du gräva en bivack i trädgården och övernatta på prov. Då får du äventyrsstatus och imponerar på grannarna som bonus.