Ta del av väderprognoserna

Lyssna alltid på och planera turen efter aktuell väderprognos. Du har också glädje av att lära dig en del om hur vindar och temperatur påverkas av hur naturen ser ut.

Lokala prognoser ges i lokalradion och i fjällanläggningarnas egna tv-kanaler. De brukar också finnas uppsatta i receptionen vid anläggningen. Där det finns täckning går det också att få prognoser i många vädertjänster på nätet. 

En prognos är ingen garanti. Ute på tur måste du vara beredd på snabba väderomslag. Prognosen ”Varning för hårt väder på kalfjället” betyder i klartext att man gör klokt i att ställa in turen på kalfjället den dagen om man inte är ordentligt fjällvan och mycket väl förberedd. Då biter kylan, snön piskar i ansiktet och det är svårt att gå mot vinden. Vid ”Varning för mycket hårt väder på kalfjället” är sikten i det närmaste lika med noll och det är så gott som omöjligt att ta sig fram. Dessutom är det mycket stor risk för nedkylning. Kan innebära fara för livet!

Vädret på radio

I P1 alla dagar kl. 06.55 och 08,55 samt 12,55 sänds väderprognos med särskild information om fjällvädret under veckodagarna, under helger sänds vädret 12,50. . Kl 21.50 även med en översiktlig veckoprognos. 

Du kan även lyssna på den senaste väderrapporten via Sveriges radios webbplats. Dessutom brukar lokalradion P4 ha väderleksprognoser i samband med nyhetssändningarna.

Vädret på webben

De säkraste och bästa prognoserna på nätet erhålls via SMHI. Andra använder norska YR, eller de svenska prognostjänsterna på klart.se, SVT eller TV4. Länkarna nedan öppnas i nytt fönster.