Tips för nya och ovana besökare inför sommarfjällturen

Fjällsäkerhetsrådet har sammanställt några tips som särskilt riktar sig till förstagångsbesökare, familjer och andra nya besökare som planerar dagsturer i sommarfjällen.

1. Planera och förbered ditt besök i fjällen
Välj om möjligt ett fjällområde och en tur som matchar er kondition och erfarenhet utan för stora höjdskillnader. Att planera genom att titta på en fjällkarta var uppmärkta leder och broar samt rastskydd finns är en viktig del av planeringen. 5 kilometer är en lämplig dagsetapp med barn och 10 kilometer är lämpligt för vuxna.

2. Använd kläder som du kan anpassa efter väder och bekväma skor
Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du blir varm. Om det blåser och är kallt kan du även behöva förstärkningsplagg som värmer dig. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind. Använd bekväma och slitstarka skor eller vandringskängor som tål vatten.

3. Packa tillräckligt med mat och vatten
Packa med mat och snacks för dagen och ta med extra proviant i nödfall. Detta är särskilt viktigt vid vandring med barn. Om barnet är över ca 10 år kan de bära med extra vantar, extra mössa och sockor, en varm tröja och sitt turgodis i en ryggsäck som passar deras kropp. I början kan det räcka med ett par kilo i säcken.

4. Informera om era planer
Berätta för någon om er planerade fjälltur och när ni förväntar er att vara tillbaka. På så sätt vet någon var ni är om något skulle hända.
Läs mer om färdmeddelande

5. Var beredda på snabba väderförändringar
Kontrollera väderprognosen innan ni ger er ut och planera efter rådande förhållanden. Vädret i fjällen kan ändras snabbt och oväntat, så var beredda på regn, kyla och vind och ibland snö, även på sommaren. Om vädret upplevs som alltför tufft kan det vara värt att vänta till nästa dag om vädret då bedöms kunna bli bättre.
Läs mer om väder

6. Var medveten om er kunskap och förmåga
Var realistiska om er förmåga och vänd tillbaka om ni känner er osäkra eller trötta. Det är bättre att avbryta en tur än att riskera er säkerhet.

7. Respektera allemansrätten
Följ principerna för “lämna inget annat än fotspår” och ta med allt skräp tillbaka. Håll er till markerade leder för att minimera påverkan på naturen. Att följa markerade leder är också ett tryggt sätt att göra dagsturer i fjällen.

8. Om du skadar dig på fjällturen
Om du blir sjuk eller skadad på din fjälltur så får själv försöka kontakta fjällräddningen. Ring 112 och berätta vad som har hänt samt var du befinner dig. Efter bedömning och prioritering kan ett fjällräddningsuppdrag inledas. Tänk särskilt på att fjällräddningsresurser i första hand ska användas till de som hamnar i akut nödläge. Sjukdom, lättare skador, dålig utrustning eller dåligt väder som innebär att hemresan från fjällturen försenas är problem som du förväntas lösa på egen hand.
Läs mer om hur och när du bör kontakta fjällräddningen